Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης 5 ακινήτων του Δήμου Πειραιά είτε συνολικά είτε μεμονωμένα

Νέα | 24-02-2014 00:29

Ο Δήμος Πειραιά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου έχει αποφασίσει την αξιοποίηση πέντε (5) ακινήτων του είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης και οικονομικού επιμερισμού που αναλυτικά προσδιορίζονται στο παρόν τεύχος και θα αναφέρονται στο τεύχος Β΄ Φάσης της Διακήρυξης, με την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσής τους, και για τον σκοπό αυτό προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό (δύο φάσεων) για την επιλογή Αναδόχου ή αναδόχων με Σύμβαση Παραχώρησης για την Χρήση και Εκμετάλλευση των Ακινήτων αυτών είτε ως σύνολο είτε μεμονωμένα.


Τα εν λόγω πέντε (5) ακίνητα είναι :
1. Το ακίνητο του Πύργου Πειραιά εξαιρουμένης της οριζοντίου ιδιοκτησίας που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 42 χιλιοστά,
2. Το ακίνητο της Πρώην Ραλλείου Σχολής, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο,
3. Το ακίνητο του Κεντρικού Δημαρχείου Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή,
4. Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45 – 47,
5. Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου.


Με τον Διαγωνισμό αυτόν ο Δήμος Πειραιά θα συνάψει Σύμβαση Παραχώρησης Χρήσης και εκμετάλλευσης των ανωτέρω ακινήτων για διάρκεια σαράντα εννέα (49) ετών, από την ημερομηνία της υπογραφής της Σύμβασης με την οποία ο Ανάδοχος (ή οι Ανάδοχοι) (Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο, ή Ένωση ή Κοινοπραξία των Φυσικών ή Νομικών αυτών Προσώπων) θα αναλάβει την υποχρέωση, με αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του:


1. Να μελετήσει, να κατασκευάσει, να χρηματοδοτήσει, και να αναπτύξει ή / και λειτουργήσει χρήσεις που θα του επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα ακίνητα προς οικονομικό όφελος του ιδίου, καθώς και να συντηρήσει, διαχειριστεί και εκμεταλλευθεί τα εν λόγω ακίνητα και τις εγκαταστάσεις τους, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης.
2. Να μελετήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου Πειραιά, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το κατασκευαστικό αντικείμενο για την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων επ’ ωφελεία του Δήμου, συνολικού κόστους Τριάντα Εκατομμυρίων Ευρώ (30.000.000,00 €) (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με εφαρμογή τιμών μονάδος σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Αναλυτικά Τιμολόγια Εργασιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αναλυτικότερα, το κατασκευαστικό αντικείμενο των έργων αυτών προσδιορίζεται ως εξής :
α Αποπεράτωση της κατασκευής ή εκσυγχρονισμός κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων για τη στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά. Οι εγκαταστάσεις αυτές, συνολικού εμβαδού 5.500 τ.μ κύριων χώρων, θα αφορούν σε ένα εκ των τριών υφιστάμενων προς παραχώρηση κτιρίων (Κεντρικό Δημαρχείο Πειραιά, Πύργος Πειραιά, Πρώην Ράλλειος Σχολή), σύμφωνα με την Επιχειρηματική Πρόταση του Αναδόχου, που θα έχει κριθεί ως η πλέον συμφέρουσα για το Δήμο Πειραιά, από τα αρμόδια όργανά του.
β. Ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την στέγαση Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά εμβαδού 8.800 τ.μ. κύριων χώρων, αποκατάσταση υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου επιφάνειας 3.200 τ.μ. για την χρήση του από τον Δήμο Πειραιά, και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου Δημοτικού Σταθμού Αυτοκινήτων στο οικόπεδο της οδού Ρετσίνα 45–47. Το μέρος του ακινήτου που δεν θα δεσμευτεί για την ανέγερση των εν λόγω εγκαταστάσεων, με επιτρεπόμενο υπόλοιπο δόμησης 5.800 τ.μ., θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στον Ανάδοχο, σύμφωνα με την Επιχειρηματική Πρόταση που θα καταρτίσει και θα υποβάλλει στην Τεχνική Προσφορά του.
γ. Αξιοποίηση του ακινήτου της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου από τον Ανάδοχο, συνολικής επιφάνειας 9.890 τ.μ, με την ανάπτυξη σε αυτό κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την Επιχειρηματική Πρόταση που θα καταρτίσει και υποβάλλει στην Τεχνική Προσφορά του.
δ. Όσον αφορά στο ανταποδοτικό όφελος ποσού ευρώ 30.000.000 επ’ωφελεία του Δήμου από την αξιοποίηση των προς παραχώρηση ακινήτων ,σε περίπτωση ύπαρξης προσφορών για λιγότερα ακίνητα ( από 5 έως και ένα ) ,το ως άνω ποσό θα κατανέμεται και θα επιμερίζεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία εκάστου προς παραχώρηση ακινήτου όπως αναλυτικά θα προσδιορίζεται στο τεύχος Β’Φάσης της Διακήρυξης.
3. Να εξασφαλίσει, καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής των ως άνω έργων, τη συνεχή και απρόσκοπτη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά οι οποίες σήμερα στεγάζονται στα προς αξιοποίηση ακίνητα.
4. Να καταβάλλει προς τον Δήμο Πειραιά ετήσια εισφορά ποσού που θα αναλογεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του κύκλου εργασιών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρήσεις που θα αναπτυχθούν στα προς παραχώρηση ακίνητα καθ’ όλη την περίοδο των σαράντα εννέα (49) ετών.
Αναφορικά με την καταβολή προς το Δήμο Πειραιά της ετήσιας εισφοράς ποσού θα αναλογεί σε ποσοστό 1% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και χρήσεις που θα αναπτυχθούν στα προς παραχώρηση ακίνητα καθ΄όλη την περίοδο των 49 ετών σε περίπτωση που ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι μικρότερος από το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα (όπως προβλέπεται από τον Νόμο με βάση την αντικειμενική αξία) τότε για τον υπολογισμό του ποσού που προκύπτει επί του ως άνω ποσοστού 1% θα λαμβάνεται υπ’όψιν , όχι ο ετήσιος κύκλος εργασιών, αλλά το ως άνω ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα των προς παραχώρηση ακινήτων.
5. Να καταβάλλει ετησίως ένα ποσό ως ανταποδοτική εισφορά προς τον Δήμο Πειραιά καθ’ όλη την περίοδο των σαράντα εννέα (49) ετών, σύμφωνα με την Οικονομική του Προσφορά.
6. Να διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εύρυθμη λειτουργία, ασφάλεια και φύλαξη των χώρων και εγκαταστάσεων των προς παραχώρηση ακινήτων.
7. Να υλοποιεί το προκαθορισμένο πρόγραμμα τακτικής, ετήσιας και βαριάς συντήρησης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου των ακινήτων, σύμφωνα με τη Σύμβαση παραχώρησης.
8. Να τηρεί τα του εκάστοτε ισχύοντος νομικού καθεστώτος και να συμμορφώνεται με τους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους περιορισμούς.
9. Δεν γίνεται δεκτή καμία προσφορά στην οποία θα προτείνεται αξιοποίηση επί μέρους οριζόντιας ιδιοκτησίας από οποιοσδήποτε από τα ανωτέρω ακίνητα.


Για την επιλογή κατάλληλου Επενδυτή, προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις Προσφορές τους προκειμένου να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί με τους αναλυτικούς όρους της παρούσας Διακήρυξης.
Με την Σύμβαση Παραχώρησης, Χρήσης και Εκμετάλλευσης, ο Δήμος Πειραιά αποσκοπεί στην αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, στοχεύοντας στην αποπεράτωση δύο σημαντικών για την πόλη του Πειραιά εγκαταλελειμμένων κτηρίων αλλά και στην αξιοποίηση ακινήτων μεγάλης επιφάνειας, χωροθετημένων σε κεντρικά σημεία του Πειραιά. Σε αυτά μπορούν να αναπτυχθούν χρήσεις που θα συμβάλλουν αφ’ ενός στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και αφ’ ετέρου στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου όπου βρίσκονται, ενώ και ο ίδιος ο Δήμος ως Νομικό Πρόσωπο θα έχει ως άμεσο όφελος από την παραχώρησή της χρήσης και εκμετάλλευσής τους στον Επενδυτή, την κατασκευή ή/και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων για την στέγαση των Υπηρεσιών του.

Στα πλαίσια της Σύμβασης Παραχώρησης, οι προτεινόμενες χρήσεις (ενδεικτικές και μη περιοριστικές) για τα εν λόγω ακίνητα είναι:

1. Δικαστικό Μέγαρο (κατά προτεραιότητα μόνον όσον αφορά στα ακίνητα του Πύργου και της πρώην Ραλλείου Σχολής για λόγους ιδιαιτέρου τοπικού ενδιαφέροντος)
2. Τουριστική – Ξενοδοχειακή Μονάδα
3. Κεντρικό Δημαρχείο του Πειραιά
4. Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά
5. Πολυτελή Διαμερίσματα Μακροχρόνιας Μίσθωσης
6. Εκθεσιακό –Συνεδριακό Κέντρο
7. Χώροι Αναψυχής
8. Καταστήματα –Εμπορικές Χρήσεις (ρητώς αποκλειομένων των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων στα ακίνητα της Πρώην Ραλλείου Σχολής και του υφιστάμενου Κεντρικού Δημαρχείου)
9. Γραφεία –Επαγγελματικοί Χώροι προς μίσθωση
10. Οργανωμένοι Υπόγειοι Χώροι Στάθμευσης.

Η PFM μπορεί να αναλάβει τη σωστή αποτίμηση του εύλογου ανταλλάγματος, την αποτίμηση των απαιτούμενων επεμβάσεων ή αναβαθμίσεων στο κτίριο και τη σωστή κατάρτιση ενός προγράμματος διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του ακινήτου κατά το χρόνο αξιοποίησης ή επένδυσης. Επίσης, μπορεί να σας εκπροσωπήσει σε όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού με τη πολυετή εμπειρία που έχει σε παρόμοιους διαγωνισμούς.



Επιστροφή

Τιμολέοντος Βάσου 26 (4ος όροφος)
Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλ: 210 6444090
FAX: 210 6464125
EMAIL: info@property-management.gr

Newsletter


Social Media

facebook    linkedin